Like Blog Ini...

Wednesday, May 30, 2012

Sambutan hari kebesaran Islam

TELAH menjadi suatu kebiasaan berkumpul untuk menghidupkan hari-hari kebesaran Islam lagi bersejarah seperti Maulidur Rasul, Israk Mikraj, Nisfu Syaaban, Maal Hijrah, Nuzul Quran dan banyak lagi.

Perkara ini adalah suatu adat yang tidak bersangkut paut dengan agama. Oleh itu, tidak perlu dipersoalkan sama ada ia disyariatkan ataupun suatu sunnah. Malah ia tidak bertentangan dengan asas agama.

Apa yang merbahaya ialah meyakini sesuatu itu sebahagian daripada syariat sedangkan hakikatnya bukan.

Acara-acara tradisi dan ‘uruf seumpama ini tidak lebih daripada dikatakan sama ada ia disukai oleh Allah atau tidak.

Sebahagian orang mendakwa hari-hari kebesaran Islam yang diadakan dengan berkumpulnya orang ramai, tidak boleh dilakukan lebih awal atau dilewatkan kerana adanya penetapan waktu tertentu yang disepakati ke atasnya.

Maka ada yang mengatakan bahawa orang ramai berkumpul pada malam ke-27 Rejab untuk memperingati peristiwa Israk Mikraj dan juga mereka berkumpul pada malam ke-12 Rabiulawal untuk menghidupkan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW, sedangkan para ulama berbeza pendapat dalam menentukan tarikh kedua-dua peristiwa itu dengan tepat.

Pada hakikatnya, ketiadaan persepakatan ulama dalam menentukan waktu dan tarikhnya tidak memberi sebarang kesan kerana kita tidak disyariatkan membataskan perhimpunan itu pada waktu tertentu. Tetapi ia hanyalah suatu kebiasaan.

Apa yang penting ialah memanfaatkan sebaik-baiknya kesempatan berkumpul sesama Islam dan berusaha membawa mereka ke arah kebaikan.

Sesungguhnya kita percaya bahawa selagi mereka berkumpul dengan niat semata-mata kerana Allah dan berada di atas landasan Allah, maka perhimpunan tersebut diterima di sisi Allah sekalipun tarikhnya tidak betul.

Memanfaatkan peluang ini dengan berdoa dan bertawajjuh kepada Allah SWT, menagih limpahan anugerah, kebaikan dan keberkatan daripada-Nya adalah lebih besar faedah daripada sekadar mengingati atau mengenang peristiwa tersebut.

Menggunakan kesempatan begitu adalah lebih utama daripada menegah, menolak dan mengingkari perkumpulan mereka dengan alasan yang tidak mendatangkan sebarang faedah.

Sesungguhnya perhimpunan bersempena hari kebesaran Islam adalah satu wasilah yang besar bagi usaha dakwah kepada Allah SWT. Ia merupakan peluang keemasan yang tidak harus dilepaskan.

Bahkan wajib ke atas para pendakwah dan ulama mengingatkan umat dalam kesempatan berhimpun seumpama itu tentang segala akhlak, adab, hal keadaan, sirah, muamalah dan ibadat Nabi Muhammad SAW, memberi nasihat dan menunjukkan mereka ke arah kebaikan dan kejayaan serta memberi amaran mengenai bala, bidaah, kejahatan dan fitnah.

Sesungguhnya menyibukkan diri mengingkari dan menolak hukum perkumpulan umat Islam bagi majlis-majlis seumpama itu adalah sia-sia.

Bahkan merupakan suatu kebodohan dan kejahilan kerana kita hanya mensia-siakan peluang yang besar dan melenyapkan kesempatan yang berharga itu.

No comments: