Like Blog Ini...

Tuesday, April 3, 2012

Pendiagnosan Makmal Bagi Jangkitan Upper Respiratory Tract

ABSTRAK

Kawasan saluran respiratori atas bermula daripada bahagian larinks sehingga ke ruang rongga hidung dan merangkumi orofarinks, nasofarinks, bersama-sama rongga kaviti berdekatan, sinus dan bahagian tengah telinga. Kawasan respiratori atas boleh dijangkiti oleh beberapa jenis jangkitan bakteria seperti :
-Pharyngitis,
-tonsilitis, dan kerengsaan pada bahagian tekak.
-Nasopharyngitis,
-Otitis media,
-Sinusitis,
-Epiglottitis.


PENGENALAN

Secara keseluruhan, pharyngitis adalah jenis jangkitan yang paling kerap berlaku di kawasan ini. Sebagai tambahan, jangkitan yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah yang lebih serius. Dalam kes jangkitan pharyngitis, 20 peratus daripadanya disebabkan oleh bakteria dan selalunya memerlukan rawatan dengan antibiotik yang bersesuaian.

Diagnosis bagi kes jangkitan pharyngitis adalah rumit disebabkan bahagian orofarinks selalunya mengandungi bakteria normal flora aerobik dan anaerobik yang bercampur(mixed) dalam kadar yang banyak.

Normal flora selalunya memiliki jumlah yang jauh lebih banyak berbanding bakteria yang bersifat pathogens dan tugas juruteknologi makmal perubatan di sini adalah untuk membezakan di antara bakteria yang bersifat komensals dan pathogens.


ISI KANDUNGAN

Normal Flora di Bahagian Upper Respiratory Tract

Bakteria yang dikategorikan sebagai normal flora di bahagian farinks merangkumi jumlah spesies yang banyak. Akan tetapi, bakteria ini tidak perlulah dilaporkan semasa pemeriksaan pada kultur tekak. Antara normal flora yang terdapat di bahagian saluran respiratori atas adalah:
-viridans(alfa-haemolitik) streptococci dan pneumococci.
-Neisseria spp. yang bukan patogenik.
-Staphylococci (S. aureus, S, epidermidis).
-Moraxella (Branhamella) catarrhalis.
-Diphtheroids (tidak termasuk C. diphtheriae).
-Haemophilus spp.
-Yeast (Candida spp.) dalam bilangan yang sedikit.
-Beberapa anaerobik Gram-Positif cocci dan Gram-Negatif rod yang lain.

Bahagian tekak orang-orang tua, immunodeficient, ataupun pesakit yang tidak mendapat zat makanan secukupnya boleh dijangkiti oleh Enterobacteriaceae seperti Escherichia coli, Klebsiella spp. dan enterobacter serta kumpulan non-fermentative Gram Negatif(Acinetobacter spp. dan Pseudomonas spp.)

Golongan-golongan di atas juga boleh dijangkiti Staphylococcus aureus dan Candida spp. Walaupun mikroorganisma ini kesemuanya tidak menyebabkan pharyngitis dan hanya dikaitkan dengan granulocytopenia, juruteknologi makmal perubatan adalah dinasihatkan untuk melaporkan penemuan tersebut kepada pegawai perubatan.

Bilangan normal flora dalam jumlah yang banyak pada golongan ini perlu diawasi kerana ia boleh menyebabkan jangkitan pada bahagian saluran respiratori bawah(lower respiratory tract).


Agen Bakteria Yang Menyebabkan Jangkitan Upper Respiratory Tract

Streptococcus pyogenes(Lancefield Group A) adalah pathogen yang kerap menyebabkan pharyngitis dan tonsillitis. Jangkitan ini selalunya dikesan pada golongan kanak-kanak(5-12 tahun). Streptococcal pharyngitis dikaitkan dengan tanda-tanda ruam pada kulit, dan pesakit yang dijangkiti akan mengalami demam(scarlet fever). Pada bayi, jangkitan streptococcal pada tekak selalunya melibatkan nasofarinks dan diikuti dengan discaj pada rongga hidung yang banyak.

Beta haemolitik streptococci jarang menjadi penyebab kepada jangkitan saluran respiratori atas dan jika dikesan, juruteknologi makmal perubatan yang bertugas perlulah melaporkannya. Jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pyogenes jika tidak dirawat dengan sepatutnya, akan menyebabkan rheumatic fever dan glomerulonephritis.

Corynebacterium diphtheriae adalah penyebab kepada jangkitan diphtheria, iaitu sejenis penyakit yang endemik dalam banyak negara. Diphtheria adalah penyakit yang serius dan diagnosis dilakukan berasaskan penemuan klinikal yang dibuat oleh pegawai perubatan.

Gonococcal pharyngitis pula semakin dikenali disebabkan kadar kes jangkitan ini yang semakin meningkat di beberapa negara. Jangkitan saluran pernafasan atas yang dikaitkan dengan bakteria Gonococcal ini juga hampir menyamai jumlah kes jangkitan gonorrhoea pada bahagian serviks dan urethra. Kultur swab tekak untuk mengenalpasti jangkitan gonococci perlu dilakukan apabila diminta oleh pegawai perubatan menggunakan media selektif yang bersesuaian seperti media Thayer-Martin(Modified).

Walaupun jumlah Candida albicans atau spesies Candida lain yang sedikit pada bahagian ini mungkin hanyalah sebahagian daripada normal flora, peningkatan jumlah bakteria ini boleh menyebabkan oral candidiasis. Kawasan yang dijangkiti adalah pada bahagian lidah, tonsil, tekak dan buccal mukosa.


Pendiagnosan Makmal Bagi Jangkitan Upper Respiratory Tract

Swab daripada bahagian saluran respiratori atas akan diambil oleh pegawai perubatan dan dihantar ke makmal patologi di dalam bekas yang sesuai seperti botol bijou. Juruteknologi makmal perubatan akan menjalankan ujian ke atas spesimen untuk mengesan pathogen yang berpotensi menyebabkan jangkitan. Bakteria yang menyebabkan jangkitan pada bahagian saluran resiratori atas adalah seperti :
-Staphylococcus aureus,
-Neisseria meningitidis,
-Streptococcal pyogenes,
-Corynebacterium diphtheriae.


Pengumpulan dan Penghantaran Spesimen:

Selalunya, spesimen perlu diambil oleh pegawai perubatan ataupun jururawat yang terlatih. Pesakit perlu duduk menghadap ke arah punca cahaya, manakala lidah perlu direndahkan dengan menggunakan kayu penekan lidah. Swab kapas yang sterile akan digunakan untuk mengambil spesimen pada bahagian tonsil, rongga farinks dan bahagian yang mengalami inflamasi. Selalunya dua sampel akan diambil pada bahagian yang sama. Spesimen pertama digunakan untuk penyediaan smear, manakala spesimen kedua akan dihantar ke makmal untuk dianalisis. Jika spesimen tidak boleh diproses dalam masa 4 jam, sampel swab tersebut perlu diletakkan dalam medium pengangkutan(Amies/Stuart).


Pemerhatian Melalui Mikroskop:

Pencelupan Gram adalah sejenis pencelupan yang baik bagi pemerhatian melalui mikroskop. Bakteria-bakteria tertentu seperti kompleks fusospirochaetal dan Candida mudah dilihat melalui smear yang dicelup dengan pencelupan Gram. Akan tetapi, smear yang dicelup dengan pencelupan Gram tidak terlalu sesuai untuk pengesanan Streptococci dan Neisseria spp. secara spesifik kerana kebanyakan genus Streptococci dan Neisseria spp. memiliki bentuk yang hampir serupa. Tambahan pula, smear direk tidak sensitif dan spesifik bagi pengesanan bacilli diphtheria. Tanpa permintaan daripada pegawai perubatan, pencelupan Gram tidak perlu dilakukan untuk swab tekak.


Kultur dan Sensitiviti:

Selepas sampel diterima oleh pihak makmal, swab akan disapukan sedikit kepada permukaan plat agar darah(BA). Dengan menggunakan wire loop yang sterile, streak plat agar darah untuk membiakkan koloni bakeria. Agar darah tersebut perlu disediakan dengan menggunakan media basal agar tanpa glukosa ataupun mengandungi kandungan glukosa yang rendah seperti Tryptic Soy Agar(TSA).Proses pengasidan glukosa oleh Streptococcus pyogenes menghalang penghasilan haemolisin. Darah yang digunakan adalah pada kepekatan 5 peratus. Plat perlulah dipenuhkan sehingga mencapai kedalaman 4 hingga 5 mm. Darah beberapa jenis haiwan seperti kambing lebih sesuai digunakan kerana ia boleh mengesan haemolisis bagi beberapa jenis komensal Haemophilus spp.

Pengesanan bagi koloni bakteria Beta-Haemolitik boleh diperbaiki dengan meletakkan disk co-trimoxazole(seperti yang digunakan dalam ujian sensitiviti) dan disk bacitracin berkepekatan rendah di atas permukaan agar yang telah di streak. Selepas 18 hingga48 jam tempoh pengeraman pada suhu 35-37 darjah selsius, plat agar darah tadi boleh diperiksa untuk melihat jenis koloni yang tumbuh pada permukaannya.

Daripada plat aga darah tadi, koloni yang tumbuh boleh diambil untuk penyediaan smear. Smear yang telah disediakan akan dicelup dengan pencelupan Gram. Melalui pencelupan inilah bakteria yang dilihat akan dikelaskan kepada bakteria Gram positif atau bakteria Gram negatif cocci/rod.

Bagi proses pengkulturan untuk bakteria Corynebacterium diphtheriae, media tambahan akan digunakan. Walaupun bacilli diphtheria tumbuh dengan baik pada agar darah biasa, pertumbuhan bagi bakteria ini bleh diperbaiki dengan menggunakan dua media tambahan iaitu :
-Loffler coagulated serum atau Dorset egg medium.
-Media selektif Tellurite blood agar.

Laporan tidak rasmi bagi kehadiran Corynebacterium diphtheriae boleh diberikan pada peringkat ini. Akan tetapi, laporan ini perlu disahkan dengan melakukan ujian biokimia ringkas tertentu. Bakteria Corynebacterium diphtheriae memberikan keputusan catalase dan nitrate-positif. Urea tidak dihidrolisiskan oleh bakteria ini.


Ujian Sensitiviti:

Ujian sensitiviti rutin bagi bakteria pada tekak dan rongga farinks selalunya tidak diperlukan. Pathogen utama yang menyebabkan bacterial pharyngitis ialah Streptococcus pyogenes dan Corynebacterium diphtheriae. Antibiotik seperti benzylpenicillin dan erythromycin dipilih sebagai antimicrobials yang sesuai untuk merawat kedua-dua jangkitan bakteria ini. Dalam kes jangkitan diphtheria, rawatan dengan bahan antitoxin juga boleh digunakan.

No comments: