Like Blog Ini...

Sunday, March 25, 2012

Umat Islam wajib kuasai ilmu falak

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD

MANUSIA pernah berpandukan cakerawala sebagai rujukan terpenting dalam menjalani kehidupan.

Malap yang gelap-gelita tanpa kerlipan bintang di angkasa pasti akan menyebabkan manusia merasa kerana ia menjejaskan aktiviti kehidupan.

Apa tidaknya, pelayar di lautan akan keliru dan hilang arah haluan apabila bintang terlindung dek awan tebal atau cuaca buruk.

Ini kerana, tiada sebarang alat pandu arah yang tepat boleh digunakan oleh nakhoda untuk menuju ke sesuatu destinasi pada masa itu.

Bukan itu sahaja, kepentingan alam semesta itu juga boleh mempengaruhi amal ibadat seorang Muslim. Ibadat tidak dapat dilakukan dengan sempurna sekiranya tidak merujuk kepada cakerawala.

Ketiadaan bintang amat dikhuatiri oleh para musafir Muslim kerana perintah solat dan berpuasa amat memerlukan panduan kepada perubahan edaran bulan dan bintang. Ia perlu bagi menentukan masuknya waktu solat lima waktu, arah kiblat dan juga hari penting umat Islam seperti awal Ramadan.

Selain kelihatan cantik menghiasi langit, bintang dan seluruh ciptaan alam semesta mempunyai makna yang penuh rahsia dan fungsi tersendiri.

Ini bertepatan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: Dialah yang menjadikan matahari bersinar-sinar dan bulan bercahaya, dan Dialah yang menentukan tempat-tempat peredarannya (masing-masing) supaya kamu dapat mengetahui bilangan tahun dan kiraan masa. Allah tidak menjadikan semuanya itu melainkan dengan hak. Allah menjelaskan tanda-tanda kebesaran-Nya bagi kaum yang mahu mengetahui. (Yunus: 5)

Oleh itu, menjadi keperluan kepada umat Islam di setiap tempat untuk mempelajari dan mengkaji ilmu alam semesta atau dipanggil ilmu falak walaupun perubahan arus kemodenan menyediakan peralatan yang lebih mudah berbanding dahulu.

Mufti Selangor, Datuk Setia Mohd. Tamyes Abd. Wahid berkata, walaupun zaman sudah berubah kepada era teknologi, namun ilmu falak wajib dipelajari oleh umat Islam.

"Hukum mempelajari ilmu falak adalah fardu kifayah. Sekiranya tiada siapa yang mengetahui ilmu falak di sesuatu kawasan itu, maka semuanya akan berdosa. Jika ada walau hanya seorang, terlepaslah semuanya.

"Perubahan dunia kepada zaman teknologi yang serba canggih adakalanya membuatkan orang ramai kurang minat untuk mempelajari ilmu kaji bintang itu kerana mempunyai peralatan moden yang menggantikan rujukan bintang.

"Jika dulu, pelayar berpandukan bintang untuk menunjukkan arah destinasi yang ingin dituju, kini dengan didatangkan pelbagai alat teknologi canggih telah menggantikan kaedah dulu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di Jabatan Mufti Negeri Selangor (JMNS), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), di Shah Alam, baru-baru ini.

Perubahan itu katanya, membuatkan orang ramai terutamanya generasi baru akan melupakan ilmu falak, secara tidak langsung mempengaruhi keyakinan mereka terhadap pencipta.

"Rupa dan bentuk alam semesta yang indah dan sentiasa berubah-rubah mengikut kiraan pastinya dapat menarik minat orang ramai untuk menyaksikannya.

"Selain mengetahui mengenai rahsia alam semesta, kelebihan mempelajari ilmu falak juga dapat menimbulkan rasa penghayatan seseorang Muslim terhadap kebesaran pencipta-Nya," katanya.

Ramai yang tidak menyedari bahawa umat Islam merupakan pengasas kepada penemuan serta kajian terhadap ilmu kaji bintang dan alam semesta sehingga ia diguna pakai di seluruh dunia.

Pun begitu, kelicikan Barat mempelajari ilmu falak dan mengembangkan ilmu tersebut kepada salah satu cabang lalu menamakannya sebagai ilmu astronomi seperti yang kita ketahui sekarang.

Sehingga diceritakan, terdapat antara pelayar terawal dunia dalam kalangan ulama terkemuka Islam telah diubah namanya oleh Barat dengan menggantikan nama baru yang tidak menggambarkan nama Islam.

Pikat orang ramai

Sehubungan itu, JMNS menganjurkan program Jom Teropong Angkasa bagi menarik minat orang ramai untuk menyaksikan keindahan alam semesta di samping mendedahkan mengenai ilmu falak.

Program yang telah memasuki tahun kedua penganjurannya itu mula diperkenalkan pada Julai 2010 oleh Jabatan Falak, JMNS.

Program diadakan pada hari Sabtu setiap bulan sehingga September ini bermula pukul 8 sehingga 11 malam di Dataran Kemerdekaan Shah Alam.

Sebanyak enam teleskop akan dibawa oleh Unit Falak pada hari program berlangsung bagi kegunaan orang ramai yang hadir menyaksikan keindahan alam semesta dengan lebih jelas secara percuma.

Tamyes berkata, pihaknya memilih tarikh program berkenaan berdasarkan peristiwa astronomi paling menarik yang berlaku di negara ini setiap bulan.

"Setiap bulan, negara kita akan mengalami pelbagai peristiwa astronomi yang menarik.

"Melalui program ini, kita memilih tarikh program pada masa dan waktu yang khusus mengikut perubahan bentuk semesta bagi membolehkan orang ramai melihat keunikan alam semesta dengan lebih jelas.

"Kita juga ingin berkongsi maklumat mengenai tarikh hari yang menarik itu kepada orang ramai terutamanya penggemar astronomi. Bagi mereka yang mempunyai peralatan sendiri, boleh juga datang dan melihat angkasa bersama-sama di sini.

"Selain itu, ceramah dan taklimat ilmu astronomi juga akan disampaikan oleh pakar astronomi sebagai pendedahan kepada pengunjung yang hadir," tambahnya.

Sementara itu, Pengarah Program, Jazlan Ali berkata, berdasarkan sambutan program sebelum ini yang sangat menggalakkan daripada orang ramai, pihaknya meneruskan program tersebut.

"Unit Falak, JMNS meneruskan program ini kerana melihat kepada sambutan baik daripada orang ramai yang berminat terhadap alam semesta.

"Program Jom Teropong Angkasa mensasarkan golongan belia dan remaja kerana kumpulan ini yang akan menjadi pelapis negara pada akan datang. Ia juga secara tidak langsung dapat mengelakkan generasi muda ini terjebak dengan aktiviti tidak sihat ," katanya.

No comments: