Like Blog Ini...

Sunday, March 25, 2012

Kelab Falak SAMTTAR pikat generasi muda

Oleh AZHARI ZAINOODDIN

KEGEMILANGAN kerajaan Islam telah meninggalkan banyak khazanah yang bernilai khususnya dalam bidang keilmuan sehingga membuka lembaran baharu terhadap perkembangan ilmu pengetahuan.

Malah khazanah yang ditinggalkan itu tidak sedikit pun dimamah zaman memandangkan teori-teori yang dibangunkan para ilmuan Islam dahulu masih digunapakai hingga kini.

Namun biarpun permulaan kajian terhadap lapangan ilmu dimulakan di era kemasyhuran tamadun Islam, ada antara bidang ilmu itu kini lebih terarah kepada dunia Barat. Ilmu falak misalnya, sering dibariskan dengan nama-nama besar ahli falak Barat sedangkan bidang ini telahlebih dahulu dipelopori cendekiawan Islam.

Nama-nama seperti Ibnu Battuta, Al-Khawarizmi, Al-Battani, Al-Majriti dan Omar Kayyam adalah antara tokoh tersohor ilmuan Islam bidang falak.

Lantas sedar akan perlunya bidang itu disemarakkan semula di kalangan umat Islam terutamanya kalangan generasi mudanya, Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Rahimah (SAMTTAR), Sungai Manggis, Banting, Kuala Langat, Selangor, telah mengambil inisiatif menubuhkan kelab falak bagi menarik minat pelajar untuk menceburi bidang tersebut.

Mengambil peluang yang dihulurkan oleh Jabatan Mufti Selangor melalui bahagian falaknya, SAMTTAR merealisasikan penubuhan kelab tersebut bersama dengan sembilan sekolah lain di seluruh Selangor.

Menurut Guru Penasihat kelab itu, Kartinah Masron, pihak sekolah tidak mahu ketinggalan dalam membuka minat para pelajarnya untuk mendekati bidang falak apabila jabatan mufti negeri menghulurkan jalan ke arah itu.

Katanya, bidang falak adalah antara lapangan ilmu yang penting kepada manusia kerana ia berkait rapat dengan kehidupan.

"Melalui ilmu falak kita dapat belajar kaedah atau cara menentukan arah kiblat dan waktu solat dan itu sudah tentu dapat memudahkan urusan solat kita.

"Selain itu, bidang ini juga dapat mendekatkan dan mengingatkan kita terhadap keagungan Allah SWT," katanya ketika ditemui Mega, Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Menyambung bicara, Kartinah memberitahu, objektif utama penubuhan kelab tersebut untuk mengembang dan memberikan pendedahan kepada pelajar berkenaan ilmu falak kerana ia merangkumi setiap kejadian di langit dan di bumi.

"Setiap ciptaan itu ada sebabnya, jadi dengan pendedahan dan kajian ilmu falak akan dapat merungkai rahsia yang tersimpan di sebalik setiap ciptaan.

"Kita juga dapat memberikan peluang kepada pelajar untuk mempelajari kaedah cerapan anak bulan dan kewujudan planet-planet di angkasa.

"Biarpun pelajar apabila tamat alam persekolahan nanti tidak memilih untuk meneruskan pengajian dalam bidang falak, kita harap apa yang mereka pelajari itu dapat dijadikan ilmu sampingan.

"Bagaimanapun besar harapan kami sekiranya suatu hari nanti dapat melahirkan seorang tokoh falak moden di masa hadapan," ujarnya.

Bercerita lanjut, Kartinah memberitahu, dengan tertubuhnya kelab itu, pihak sekolah dapat menunjukkan kepada pelajar akan kegemilangan Tamadun Islam lampau melalui penemuan para ilmuan dalam mengembangkan ilmu falak.

"Bidang falak ini dipelopori oleh para cendekiawan Islam sehingga teori dan kajian mereka masih lagi digunakan sekarang Jadi melalui kelab ini kita cuba untuk menonjolkan kehebatan ilmuan Islam kepada para pelajar.

"Contohnya seperti Ibnu Battuta yang mengembara dunia hanya berbekal rubu' mujayyab yang diciptanya selain peralatan yang dicipta oleh ilmuan lain," jelasnya.

Sementara itu, pengerusi kelab, Muhammad Al-Fateh Ahmad Sapian merasa teruja apabila berkesempatan untuk mendalami ilmu falak kerana ia sedikit sebanyak mendekatkan dirinya dengan Allah.

"Saya merasa gembira dan semakin teruja apabila dapat melihat keunikan dan keindahan bintang-bintang, planet dan astroid yang bertaburan di dada langit.

"Malah semakin banyak saya melihat dan belajar berkenaan ilmu falak, ia membuatkan saya semakin dekat dengan Allah," jelas pelajar tingkatan enam bawah itu.

Berkongsi rasa yang sama, Muhammad Naem Misbah pula tidak segan untuk meluahkan hasratnya yang ingin memiliki sebuah teleskop suatu hari nanti.

Baginya, dengan melihat keindahan binatang-bintang yang menyuluh kegelapan malam membuatkan dirinya tenang dan gembira.

"Sebenarnya banyak lagi ciptaan Allah yang masih belum diketahui dan dengan aktiviti kelab falak yang direncanakan, sedikit sebanyak membuka mata saya akan kebesaran Allah.

"Ilmu falak ini luas dan banyak rahsia yang dapat diungkap apabila kita mendalaminya. Biarpun sibuk dengan aktiviti lain, saya akan pastikan penglibatan dalam kelab falak tidak terganggu," jelasnya.

Sependapat dengan dua rakannya, Muhammad Syafiq Suhiman pula memberitahu, dia cukup teruja untuk menggunakan peralatan seperti tiang istiwa', rubu' mujayyab, dan teleskop setiap kali mengikuti aktiviti kelab tersebut biarpun baru pertama kali menyertainya.

Ujar pelajar yang bakal menduduki Peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) itu, dengan mendalami ilmu falak membuatkan dirinya merasai kebesaran Allah, selain dapat mempelajari benda baharu.

"Dulu saya tidak berapa tahu mengenai kejadian objek-objek di angkasa serta kaedah untuk menentukan arah kiblat tetapi selepas mengikuti aktiviti dan mendengar kuliah yang dianjurkan kelab, sedikit sebanyak menambahkan pengetahuan saya.

"Lagipun bagi saya ilmu falak ini penting kerana dengan mempelajarinya, ia dapat membantu dalam menentukan arah kiblat yang sudah tentu penting untuk ibadat kita," katanya yang juga merupakan setiausaha kelab tersebut.

No comments: