Like Blog Ini...

Wednesday, February 8, 2012

Huawei Ascend P1 S : Kompak dan pantas

Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my

SEMPENA Pameran Elektronik Pengguna (CES) 2012 yang berlangsung di Las Vegas, Amerika Syarikat baru-baru ini, syarikat penyelesaian teknologi, Huawei telah memperkenalkan telefon pintar terkini mereka - Huawei Ascend P1 S.

Dengan ketebalan hanya 6.68 milimeter (mm), model tersebut merupakan yang ternipis pernah dikeluarkan syarikat itu.

Ia disempurnakan dengan kelebihan spesifikasi pemproses dua teras 1.5GHz Cortext A9, sistem operasi Android 4.0 Ice Cream Sandwich serta skrin sentuh super AMOLED 4.3 inci dengan teknologi Corning Gorilla Glass.

Menurut Pengerusi Bahagian Peranti Huawei, Richard Yu, penampilan model itu menunjukkan komitmen pihaknya dalam mencipta inovasi berkualiti daripada segi perkakasan dan perisian.

''Kami sangat teruja memperkenalkan model elegan ini khusus untuk para pengguna yang sentiasa mencari kelainan,'' katanya.

Tidak cukup dengan itu, Huawei turut memperkenalkan model Ascend P1 sebagai pelengkap kepada rangkaian produk gajet telekomunikasinya.

Untuk kedua-dua model Huawei Ascend P1 dan P1 S, ia dilengkapi keupayaan operasi pelbagai di samping pengalaman permainan video cemerlang.

Daripada segi reka bentuk, model-model berkenaan mempunyai kemasan menarik dan bergaya selain didatangkan dengan pilihan penutup belakang berwarna putih, hitam serta merah jambu.

Bagi fungsi multimedia, gajet-gajet itu tersedia bersama kamera belakang lapan megapiksel dan kamera depan definisi tinggi (HD) beresolusi 1.3 megapiksel.

Fungsi videonya juga tidak kurang hebat menerusi capaian kualiti rakaman HD 1080p.

Kedua-dua model tersebut bakal memasuki pasaran Asia menjelang April ini.

No comments: