Like Blog Ini...

Friday, January 27, 2012

Tuntutan solat berjemaah

Oleh ZUARIDA MOHYIN

UMUMNYA, umat Islam tidak menolak kepentingan solat berjemaah. Cuma setakat mana keutamaan untuk melakukannya.

Pertembungan antara tuntutan duniawi dengan ukhrawi membuatkan umat Islam pada akhir zaman ini semakin payah melaksanakan solat berjemaah sama ada di masjid mahupun surau di kejiranan tempat tinggal mereka.

Sedangkan kalau diteliti beberapa ayat-ayat al-Quran dan hadis, jelas dinyatakan tentang kelebihan atau ganjaran daripada solat berjemaah.

Antaranya, Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Solat seseorang dengan berjemaah itu digandakan 25 kali ganda berbanding solat yang dikerjakan di rumah atau di pasar. Demikian itu, kerana apabila seseorang berwuduk dan menyempurnakan wuduknya, kemudian pergi ke masjid dengan tujuan khusus untuk solat, maka setiap kali ia melangkah kaki, diangkat satu darjat dan dihapuskan satu dosa. Dan bila ia mengerjakan solat, maka malaikat sentiasa memohon rahmat kepadanya selama ia berada di tempat solat selagi ia tidak berhadas (doanya iaitu): "Ya Allah, ampunilah dia ya Allah kasihanilah ia. Dan (para malaikat sentiasa mendoakan) selama ia menanti solat. (Riwayat Muslim)

Begitu juga yang diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya solat berjemaah dua 27 kali ganda lebih afdal daripada solat bersendirian (riwayat Muslim).

Manakala dalam surah al-Nisaa' ayat 102 yang menunjukkan bahawa semasa dalam medan perang sekalipun, kita diperintah oleh Allah SWT untuk bersolat secara berjemaah. Inikan pula jika di dalam keadaan aman, maka ia adalah lebih utama.

Hakikatnya, kalau disoroti sirah Rasulullah SAW, didapati bahawa baginda mendirikan solat secara berjemaah selepas berhijrah ke Madinah.

Selama 13 tahun baginda tinggal di Mekah, solat berjemaah tidak dapat dilaksanakan secara aman kerana umat Islam pada ketika itu sentiasa diancam oleh pihak kafir Quraisy.

Maka pada masa itu solat hanya dilaksanakan secara bersembunyi atau bersendirian. Bagaimanapun perpindahan atau penghijrahan ke Madinah membolehkan solat berjemaah dilakukan secara terang-terangan.

Menyedari hukum solat jemaah itu adalah fardu kifayah maka tidak kurang juga yang mengambil mudah mengenainya.

Ramai yang berfikir bahawa solat fardu berjemaah bersama keluarga adalah lebih baik. Sedangkan itu tidak ditunjukkan oleh Rasulullah. Jika ada pun, hanyalah dengan solat-solat sunat.

Lantaran itu, usaha bersama Telaga Biru Sdn. Bhd. dengan Maahad Tahfiz Darul Quran wal-Qiraat, Pasir Mas, Kelantan menerbitkan buku yang berjudul Solat Berjemaah Asas Kekuatan Peribadi, Masyarakat dan Ummah mampu memberi ilmu yang diperlukan dalam segala aspek solat berjemaah.

Sekali gus meletakkan solat itu sebagai amalan utama yang sangat penting dan menjadi pokok ajaran Islam.

Buku ini juga bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa solat berjemaah adalah asas kekuatan peribadi, masyarakat dan ummah. Jika kita ingin bangkit daripada kelemahan sekarang, maka kita mestilah beriltizam dan istiqamah dengan solat berjemaah.

Tajuk-tajuk besar dalam buku ini merangkumi enam bab iaitu;

Bab 1: Kaitan dan hikmah solat berjemaah dengan isu semasa, sosial dan sejarah

Bab 2: Kelebihan solat berjemaah

Bab 3: Ganjaran solat berjemaah sebanyak 27 kali ganda

Bab 4: Kisah kesungguhan dan keprihatinan Rasulullah SAW dengan solat berjemaah

Bab 5: Keprihatinan Salafussoleh dengan solat berjemaah

Bab 6: Hukum Solat berjemaah mengikut pandangan ulama

Solat fardu berjemaah adalah syiar Islam terbesar dan semulia-mulia ibadat. Namun yang mendukacitakan, ramai umat Islam memandang sepi, mengambil sikap acuh tidak acuh dan menganggapnya sebagai ibadah remeh-temeh.

Semoga dengan membaca buku ini, tidak ada lagi alasan untuk menjauhi dan mengasingkan diri daripada solat berjemaah.

Di samping itu, buku ini diterbitkan bertujuan mengumpul dana pembangunan dan dana pembinaan Maahad Tahfiz Darul Quran Wal-Qiraat, Repek, Pasir Mas, Kelantan.

Individu atau organisasi yang ingin memberi sumbangan boleh hubungi 09-790 6871, 09-790 6651 atau nombor akaun BIMB Cawangan Pasir Mas: 3027010014625.

No comments: