Like Blog Ini...

Thursday, January 12, 2012

APD 2011 untuk maslahah umat

Oleh MOHD. SHAH CHE AHMAD

TIDAK dinafikan, ada segelintir pihak yang tidak berpuas hati dan mempertikai keputusan parlimen meluluskan Akta Perihal Dagangan 2011 (APD 2011) yang berkuatkuasa pada 1 Januari lalu.

Lebih-lebih lagi bagi peniaga kecil yang terpaksa melalui proses permohonan untuk mendapatkan sijil halal yang dikatakan rumit dan membebankan.

Akta tersebut dianggap menyusahkan kerana bermula tarikh berkuatkuasa, hanya logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sah digunapakai oleh semua premis perniagaan dan pengusaha produk di negara ini.

Hanya Jakim dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dilantik sebagai badan berwibawa untuk memperakukan pengesahan status halal tersebut.

Oleh itu, tiada lagi penggunaan logo halal lain dikeluarkan oleh pihak swasta digunakan selepas penguatkuasaan akta itu dan peniaga perlu memperbaharui logo lama kepada logo halal Jakim.

Mereka beranggapan, proses pembaharuan itu sebagai sistem birokrasi terlampau yang hanya menyusahkan serta membazir wang, masa dan tenaga peniaga untuk mendapatkan kelulusan sijil halal baru.

Pensyarah Kanan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Sains, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr. Zaharuddin Abdul Rahman berkata, APD 2011 sebenarnya lebih banyak membawa kebaikan daripada keburukan.

Katanya, peniaga memang perlu mematuhi prosedur dan memenuhi standard yang ditetapkan untuk mendapatkan pengesahan sijil halal. Tetapi keperluan itu mengambil kira kepentingan masyarakat dan umat Islam khususnya di negara ini.

Secara umumnya, kata beliau, penguatkuasaan APD 2011 boleh dibahagikan kepada dua sudut berbeza iaitu pihak berkuasa dan peniaga serta pengguna.

"Daripada aspek pihak berkuasa atau kerajaan, ia menunjukkan usaha dalam menjalankan tanggungjawab memastikan produk yang digunakan di negara ini adalah dijamin halal.

"Dalam aspek peniaga pula, ia seperti nilai tambah yang membantu syarikat mempromosikan produk buatannya sama ada di dalam dan luar negara," jelas beliau kepada dihubungi Mega, baru-baru ini.

Menurut Zaharuddin, sudah pasti pengguna akan meletakkan sepenuh kepercayaan kepada produk yang tertera logo halal.

"Ia bukan sahaja membantu meyakinkan masyarakat malah meningkatkan nilai tambah dalam mempromosikan produk tersebut," katanya.

Zaharuddin menambah, sebelum ini negara dipenuhi pelbagai jenis logo halal daripada pelbagai pihak dan agensi swasta.

Ini membuka ruang kepada sesetengah pihak yang cuba mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan membuat perniagaan mengeluarkan sijil halal.

Hal itu katanya, membuatkan pengguna berasa ragu-ragu dan kurang kepercayaan terhadap sijil dan logo halal yang dipamerkan.

"Tetapi dengan termaktubnya akta dan penguatkuasaan penyelarasan logo halal ini dapat menjamin produk yang disahkan halal oleh Jakim dijamin halal.

"Bagi syarikat besar dari luar negara pula, logo halal yang disahkan oleh Jakim boleh digunakan untuk menarik kepercayaan dan memasarkan produk mereka kepada negara Islam lain," jelasnya.

Sementara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan, berkata, pihaknya menyambut baik pembubaran akta lama dan mewujudkan APD 2011.

"APD 2011 adalah usaha bijak yang diambil oleh kerajaan dalam mengurangkan produk tidak halal dari berleluasa dan digunakan oleh umat Islam.

"Kini, terpulang kepada pengguna itu sendiri untuk memilih produk yang mereka gunakan daripada sumber apa," jelasnya.

Bagaimanapun, Nadzim mencadangkan lebih kuasa perlu diberi kepada kementerian yang bertanggungjawab supaya tindakannya lebih efektif dan berkesan .

Katanya, ini perlu kerana kementerian yang bertanggungjawab lebih mengetahui keperluan sebenar perihal yang berlaku di bawah bidang kuasanya.

"Setiap kementerian mempunyai bidang kuasa tersendiri. Oleh itu, jika kuasa penuh diberi kepada menteri yang dipertanggungjawabkan, maka ia boleh meneliti segala perkara daripada akar umbi, lebih-lebih lagi apabila berlaku sebarang isu," katanya.

No comments: