Like Blog Ini...

Tuesday, June 7, 2011

Berundur ke Bukit Uhud

Susunan SITI AINIZA KAMSARIKITA maklum bahawa Perang Uhud berakhir dengan kekalahan di pihak Islam. Ia turut menyaksikan 70 tentera Islam gugur di medan Uhud berbanding 22 orang di pihak musuh.

Antara yang terkorban ialah Saidina Hamzah Abdul Mutalib. Beliau dibunuh secara curi oleh Wahsyi

Ia seolah-olah terbalas sudah dendam tentera Quraisy kerana ketika Perang Badar angka korban pihak mereka juga sama iaitu 70 orang.

Sejarah kekalahan umat Islam di medan Uhud pastinya tidak akan dapat diubah. Namun di pihak musuh, mereka tidak begitu meraikan kemenangan itu.

Ini kerana bagi mereka musuh yang paling dikehendaki iaitu Nabi Muhammad SAW tidak berjaya dihapuskan.

Sekalipun mereka menang, tetapi selagi baginda masih hidup kemenangan itu tidak ada ertinya. Kedudukan dan kepentingan mereka akan tetap tergugat selagi baginda masih hidup.

Namun bagaimana sebenarnya suasana ketika berakhirnya Perang Uhud?

Dikisahkan bahawa tekanan dan serangan semakin hebat dilancarkan terhadap tentera Islam. Baginda Rasulullah mengambil strategi berundur secara teratur ke Bukit Uhud bagi meredakan tekanan dan serangan kaum kafir.

Ia juga bagi memberi masa baginda menyusun taktik dan strategi menyerang balas.

Dengan didahului Saidina Ali bin Abi Talib sebagai pembawa panji-panji dan bendera Islam, baginda membelah jalan di tengah-tengah kaum musyrikin yang mengambil kesempatan itu untuk menyerang baginda.

Begitupun semua serangan itu dapat dipatahkan oleh pahlawan-pahlawan Islam yang sentiasa memastikan supaya baginda tidak lagi cedera.

Akhirnya mereka mengalah untuk menyerang baginda kerana sentiasa dikawal dan dilindungi para pahlawan itu.

Ini memudahkan baginda dan para pengikutnya terus menuju Bukit Uhud.

Ketika sampai di bukit itu, Rasulullah agak sukar untuk mendakinya kerana keadaan yang berbatu-batu ditambah baginda mengenakan dua lapis baju besi. Tentu sahaja dalam keadaan yang masih cedera, baginda tidak berdaya melepasi batu-batu tersebut.

Lalu seorang sahabat, Thalhah bin Ubaidillah meminta baginda memijak kedua-dua belah bahunya lalu diangkatnya baginda sehingga melepasi batu itu bagi memudahkan baginda melangkah dan meneruskan pendakian.

Rasulullah pun berkata: "Thalhah sangat patut mendapat syurga!"

Ketika baginda akhirnya berjaya mendaki dan berada di puncak bukit Uhud, kaum musyrikin yang menyedari mengenai kedudukan baginda cuba melancarkan serangan terhadap baginda.

Ibnu Ishaq berkata: "Ketika Rasulullah berada di bukit Uhud itu tiba-tiba sebahagian tentera kaum Quraisy cuba mengejar baginda dan 10 orang tentera mereka juga mendaki bukit dengan dipimpin oleh Abu Sufyan dan Khalid bin Walid".

Saat itu baginda pun berdoa: "Ya Allah, janganlah sampai mereka berjaya mengekori kami sehingga ke sini!"

Namun mereka berjaya memburu Rasulullah sehingga di puncak Bukit Uhud yang menyebabkan para sahabat yang berada bersama baginda terpaksa bertempur dan menghalau musuh dari puncak bukit itu.

Seorang lagi sahabat, Saad bin Abi Waqqas, tidak sahaja bertanggungjawab melindungi Rasulullah tetapi pada masa sama membalas serangan yang dikira di kubu pertahanan terakhir baginda.

Saad memang layak digelar pahlawan sejati. Segala-galanya dapat dilakukan dalam satu masa. Tidak sahaja beliau melibas pedang sehingga ada tentera Quraisy yang tergolek jatuh dari cerun Bukit Uhud itu malah dia juga tidak berhenti-henti memanah ke arah musuh-musuh yang menyerang.

Tentangan hebat oleh Saad itu akhirnya menyebabkan Abu Suffian mengambil keputusan menghentikan serangan dan mengarahkan pasukannya berundur sahaja selepas mereka gagal membunuh Rasulullah.

No comments: