Like Blog Ini...

Tuesday, December 21, 2010

Mimpi Atikah dan Perang Badar

Susunan SITI AINIZA KAMSARI

MIMPI Atikah yang merupakan ibu saudara Nabi Muhammad seolah-olah memberi petanda akan ada musibah buruk menimpa Mekah atau lebih tepat lagi, golongan kafir Quraisy.

Pada mulanya Atikah hanya menceritakan kepada saudaranya, Abbas mengenai mimpi itu dan meminta agar kisah mimpinya itu dirahsiakan. Tetapi apabila Abbas memberitahu kepada sahabat baiknya, Walid Utbah, tanpa Abbas menyangka akhirnya kisah mengenai mimpi ngeri itu tersebar luas ke seluruh Mekah.

Lalu Abu Jahal, musuh ketat umat Islam terus bertanyakan kepada Abbas mengenai mimpi saudara perempuannya itu.

Abbas yang tidak tahu menahu cerita mimpi itu telah tersebar, berasa pelik dengan kata-kata Abu Jahal.

"Apa yang telah berlaku sebenarnya Wahai Abu Jahal? Apa maksud kamu ada perempuan di kalangan keluarga Abdul Mutallib hendak menjadi nabi pula," tanya Abbas.

Abu Jahal pun berterus terang: "Mimpi Atikah!"

"Mimpi apa," tanya Abbas yang sebenarnya terpaksa menafikan mengenai mimpi itu kerana bimbang apa yang dimimpikan oleh Atikah itu dikhuatiri akan benar-benar terjadi.

Namun Abu Jahal tetap bimbang mengenai mimpi itu terus mencabar Abbas sebagai wakil kepada Suku Abdul Mutalib.

"Kalau tidak berlaku apa-apa dalam tempoh tiga hari mulai dari hari ini, kami akan membuat satu kenyataan bertulis supaya semua orang tahu bahawa Suku Abdul Mutalib adalah suku yang paling suka menipu di kalangan orang Arab," cabar Abu Jahal.

Apabila berita mengenai cabaran ini sampai kepada keluarganya, Abbas menjadi mangsa apabila ahli-ahli keluarga itu begitu marah kerana membiarkan Abu Jahal mempersenda-sendakan suku Abdul Mutalib, yang begitu terkenal sebagai suku bangsawan dan sangat disegani oleh pihak lawan dan kawan.

Abbas yang berasa kesal atas kejadian itu lalu berazam selepas tiga hari andai Abu Jahal hendak memperkecilkan lagi Suku Abdul Mutalib dia akan bertindak kasar terhadap Abu Jahal.

Namun persoalannya, benarkah mimpi Atikah itu benar-benar memberikan alamat buruk kepada mereka yang memusuhi Islam dan akan berlaku satu peristiwa besar membabitkan kedua-dua belah pihak?

Mimpi itu, sama ada secara kebetulan mahupun tidak, dianggap sebagai satu petanda atau alamat yang sangat besar kerana yang berlaku selepas itu adalah Perang Badar, antara musuh kafir Quraisy dengan umat Islam yang sangat signifikan dalam sejarah dan pengajarannya kepada seluruh umat manusia.

Namun sebelum itu, perang tersebut tidak akan mudah meletus kecuali dengan melalui arahan atau perintah yang tegas daripada Allah sendiri.

No comments: