Like Blog Ini...

Monday, September 28, 2009

Ramadan, Syawal dan kebangkitan ummah

Oleh PANEL PENYELIDIKAN YAYASAN SOFA, NEGERI SEMBILAN

RAMADAN 1430H/2009M telah pun pergi meninggalkan kita. Kedatangannya kita sambut dengan penuh syukur dan gembira, tetapi pemergiannya tiada siapa yang dapat menghalangnya.

Berbahagia mereka yang telah meraikan tetamu agung ini dengan sempurna dan malang sekali bagi mereka yang telah mengabaikan dan gagal menunaikan hak-haknya.

Kini kita berada di hari-hari awal bulan Syawal yang begitu selari dengan kemenangan umat Islam menentang hawa nafsunya sendiri lantas kembali kepada fitrah murni acuan Ilahi.

Semoga kemeriahan sambutan berpanjangan Aidilfitri seperti yang telah menjadi suatu tradisi dalam masyarakat kita tidak sampai memadam kesan positif madrasah Ramadan pada diri kita.

Ada diriwayatkan bahawa sesetengah para Salaf al-Soleh akan terus mengenang Ramadan yang lepas selama enam bulan bersama doa, agar amalan mereka diterima manakala buat enam bulan seterusnya mereka berdoa dan berharap agar dipertemukan dengan Ramadan yang mendatang.

Mengambil semangat itu, pada minggu awal Syawal ini, ruangan ini ingin memetik beberapa peringatan tentang natijah Ramadan yang telah disentuh oleh salah seorang tokoh ulama dan pendakwah unggul mutakhir ini, Sheikh al-Habib Umar Hafiz dari Yaman, dalam ucapan sempena Syawal yang disampaikan olehnya beberapa tahun yang lepas.

Mengambil agama kita daripada tokoh-tokoh ulama yang muktabar dan diiktiraf memang menjadi antara kunci kejayaan dalam kehidupan beragama.

Dalam zaman ini di mana kita tidak ketandusan para khutaba' (pemidato) atau mereka yang petah pidatonya dalam tajuk-tajuk agama, kita perlu beringat bahawa tidak semua syarahan atau tulisan agamanya sedap didengar atau dibaca itu menepati acuan sebenar atau disertai nur dan roh keberkatan yang sepatutnya menjadi ciri semula jadi segala yang asli dan murni dalam agama Islam yang suci ini.

Di sinilah sosok seumpama al-Habib Umar Hafiz jarang-jarang kita ketemukan. Beliau datang dengan gabungan ramuan keturunan yang mulia (keturunan Rasulullah SAW daripada Saidina Hussein r.a.), latar belakang pendidikan Islam yang muktabar serta keterampilan pidato yang memukau para pendengar.

Dalam ucapannya beliau menegaskan dua faedah utama yang sepatutnya diraih daripada bulan Ramadan iaitu:

1. Mengambil Kekuatan Daripada Sumber Utama

Kita sentiasa memerlukan kekuatan untuk menghadapi cabaran hidup. Umat Islam sebagai umat pilihan dan umat risalah sentiasa berada dalam keadaan tercabar yang memerlukan unsur kekuatan.

Ramadan mengingatkan kita dan melatih secara amali agar sentiasa mengambil kekuatan daripada sumbernya yang utama iaitu Allah SWT.

Usaha kita menerusi puasa dan qiam di bulan Ramadan, mengeluarkan sedekah fitrah dan segala ibadah yang lain semuanya merupakan perkara yang menghubungkan kita dengan Tuhan Maha Pencipta SWT.

Ramadan mengajar kita untuk tidak menjadi enemy-centric, terlalu tertumpu kepada musuh dan ehwal mereka, tetapi menumpukan kepada sumber kekuatan kita sendiri di mana perkara yang teratas dalam senarai itu adalah hubungan kita dengan Tuhan.

Kita tidak boleh hanya berterusan memperkatakan tentang kekuatan orang kafir serta segala fenomena kezaliman, penindasan dan permusuhan daripada segenap sudut, jauh dan dekat.

Semua perkara ini tidak sepatutnya membantutkan usaha dan cita-cita utama kita. Juga tidak boleh menjadi penghalang kita ke arah perlaksanaan proses pemulihan dan kebangkitan yang sebenar di atas landasan yang sahih.

Ini hanya dapat dilakukan menerusi keprihatinan kita terhadap sifat-sifat yang terdapat di dalam diri kita dan istiqamah dengan amalan diredai oleh Allah SWT. Dengan pendekatan inilah, kita dapat menyingkatkan jarak dan tempoh perjuangan.

Usia kita yang merupakan sebaik-baik bekalan dalam perjuangan mungkin akan lenyap begitu sahaja sekiranya kita hanya sibuk beranalisis dan membahaskan realiti. Terlalu tertumpu kepada idea, cadangan dan analisis dan membesarkan sesuatu peristiwa dalam kehidupan dan alam ini boleh melekakan daripada menyedari hakikat keyakinan kepada kekuasaan Allah SWT lalu bergegas menuju dan bergantung kepada-Nya.

Maka jadilah seperti apa yang terjadi hari ini. Kita dapati berapa ramai daripada kita - orang Islam - yang alpa daripada kewajipan mereka dalam usaha menguatkan hubungan ini dengan kekuatan yang sebenar, Allah SWT.

Mereka lalai tentang hubungan dengan Allah SWT termasuk dengan mengambil mudah perkara-perkara fardu, terjebak dengan segala yang haram, mengabaikan wanita dan keluarga sehingga mereka terjatuh ke lembah kemungkaran dan melanggar syarak yang mulia.

Tanpa mereka sedari mereka sebenarnya telah pun terkeluar daripada manhaj Rasulullah SAW dalam urusan kekuatan dan kebangkitan Ummah. Sedangkan Allah SWT dengan jelas menggariskan dua rukun kebangkitan termasuk dalam firmannya yang bermaksud, dan Allah SWT menjanjikan bagi mereka yang beriman di kalangan kamu dan beramal soleh bahawa akan menjadi khalifah di muka bumi. (al-Nur:55)

Keprihatinan terhadap amalan dan aspek amali agama akan mendirikan rukun kedua kebangkitan ummah dalam kehidupan selain rukun pertama iaitu keimanan.

Berbekalkan fahaman ini, agenda menyucikan hati daripada hasad di antara ahli keluarga, jiran dan kawasan kediaman dan masyarakat seluruhnya menjadi suatu agenda yang besar dan strategik.

Menjauhi hasad dan apa yang berkaitan dengannya seperti dengki, takbur, ujub, buruk sangka, atau perkataan yang sia-sia turut naik nilainya menjadi agenda utama dan arus perdana.

Bukankah pada hakikatnya, perkara ini begitu banyak berlaku dalam kehidupan kita sedangkan ia adalah antara perkara-perkara yang melemahkan iman.

2. Menjauhi Punca-punca Kekalahan

Menjauhkan diri daripada sebab-sebab yang mengundang kekalahan bererti menjauhkan diri daripada perkara-perkara haram yang telah ditentukan Allah SWT mengikut sunnah Ilahi akan membawa kepada kelemahan dan kekalahan.

Antara faktor-faktor kekalahan ialah hati-hati yang saling bercanggah dan berselisihan akibat jarum suntikan syaitan ke dalam hati manusia melalui perkara-perkara yang berkaitan dengan perbezaan mazhab, pandangan, ideologi antara orang Islam atau perkara yang melibatkan assabiah.

Selain itu, ketidakfahaman terhadap permasalahan mazhab-mazhab muktabar dalam syariat dan sesungguhnya, perbezaan ini merupakan daripada sumber yang satu. Dan ia telah diterjemahkan daripada luasnya syariat ini oleh ahli-ahlinya yang berhubung dengan sumber yang satu.

Dan ketika lenyapnya kesedaran dan kefahaman ini, ia akan diganti dengan kelemahan pandangan, kemudian akan muncul pula dakwaan yang akan dinisbahkan kepada ahli-ahli mazhab, pandangan dan pengikut mereka oleh golongan yang memusuhi mereka.

Semua faktor ini merupakan antara faktor-faktor penyumbang kepada perselisihan dan perbalahan yang akan menjauhkan kemenangan daripada umat Islam. Allah berfirman yang maksudnya, dan janganlah kamu berselisih yang menyebabkan kamu gagal lalu hilanglah kehebatan kamu (al-Anfal: 46)

Semuanya ini akan menambah lagi musibah dan peristiwa pahit yang berlaku ke atas umat Islam sebagaimana yang mereka keluhkan. Maka, bagaimana boleh menjadi ubat dan penawar sedangkan dalam masa yang sama kita hanya sibuk dengan bercakap banyak, asyik menganalisis, alpa daripada sifat dan amal-amal soleh.

Demikian juga, perbezaan itu merupakan antara faktor penyumbang kepada kekalahan umat Islam, iaitu perbezaan dalam permasalahan far'iyyat dan juz'iyyat (cabangan dan pecahan) sehinggakan seolah-olah ia adalah permasalahan pokok (usul) dalam agama.

Ia juga makin menyemarakkan lagi api permusuhan dalam kalangan umat Islam yang memerlukan ruang yang lebih besar untuk dibahaskan secara tuntas.

Peringatan al-Habib Umar dalam ucapannya ini mengajak kita melihat Ramadan dalam perspektif yang lebih besar. Ramadan bukan hanya urusan ibadah khusus tetapi merupakan kunci kepada kekuatan dan kebangkitan ummah dalam menuntut kedudukannya yang hakiki.

No comments: