Like Blog Ini...

Thursday, August 6, 2009

Jangan wariskan Talasemia

Oleh ZUHAYATI YAZID

PERASAAN hairan dan ingin tahu pasti menghantui seseorang ibu apabila melihat bayinya yang berusia enam bulan masih tidak boleh merangkak dan juga meniarap hanya kerana terlalu kerap demam.

Malah anak itu juga tidak seaktif bayi lain yang seusianya, sebaliknya hanya terbaring dengan keadaan muka pucat dan tubuh tidak bermaya.

Setelah menjalani pemeriksaan rapi, doktor mengesahkan bayi tersebut menghidap Talasemia Major.

Apa yang lebih menyedihkan, selepas ayah dan ibu menjalani pemeriksaan darah, doktor mengesahkan mereka sebagai pembawa penyakit berkenaan.

Walaupun talasemia bukan penyakit berjangkit kerana ia tidak membabitkan sebarang kuman atau virus, tetapi ia adalah penyakit keturunan yang membabitkan pengeluaran sel darah merah dalam tubuh manusia.

Menurut Presiden Persatuan Talasemia Malaysia, Datuk Dr. Zulkifli Ismail, kekurangan itu boleh mengakibatkan kanak-kanak yang biasanya menjadi pesakit mengalami pertumbuhan tidak normal serta kesan terhadap fungsi jantung.

Di Malaysia saja, terdapat kira-kira 2,000 pesakit menghidap talasemia yang merupakan penyakit genetik melibatkan sel-sel darah merah.

Bahkan Talasemia adalah penyakit keturunan yang paling kerap ditemui di negara ini dengan tiga hingga lima peratus atau lima daripada 100 orang menjadi pembawa penyakit tersebut.

Tambah Dr. Zulkifli lagi, kanak-kanak menghidap talasemia kebiasaan menunjukkan gejala seperti wajah menjadi pusat serta perut kelihatan buncit.

"Puncanya adalah kekurangan satu zat pembentuk hemoglobin (Hb) sehingga menyebabkan pengeluaran Hb berkurang.

"Untuk terus hidup, pesakit perlu menjalani pemindahan darah memandangkan sel darah merah mereka mudah pecah menyebabkan pesakit mengalami kekurangan darah,'' katanya ketika memberi penerangan mengenai Talasemia di sebuah hotel di sini baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Dr. Zulkifli memberitahu, untuk mengelak daripada penyakit ini 'hadir tanpa dijemput' seharusnya generasi muda mengetahui status dirinya yang sebenar sebelum berkahwin.

"Lebih membimbangkan, penyakit ini menyebabkan penghidapnya menderita sepanjang hayat,'' ujarnya.

Tambahnya lagi, kenapa perlu anak-anak ini hadir ke dunia jika mereka terpaksa menderita sepanjang hayat.

"Apa akan jadi kepada generasi negara ini pada masa akan datang, jika kita terus melahirkan mereka?,'' tegasnya.

Lebih menderita katanya lagi, setiap pesakit perlu menerima rawatan yang perlu dilakukan sekurang-kurangnya tiga hingga empat minggu sekali bagi mengekalkan tahap Hb paling normal.

Namun apa yang lebih menakutkan lagi, Dr. Zulkifli berkata, jangka hayat mereka juga tidak panjang.

Justeru, beliau menyarankan, bagi mengenal pasti sama ada individu itu adalah pembawa talasemia atau sebaliknya, perkara harus dilakukan ialah menjalani ujian darah.

Katanya lagi, langkah itu dianggap terbaik buat masa ini bagi mencegah penyakit talasemia daripada terus 'diwarisi' dari satu generasi ke generasi yang baru.

Ini berikutan, benih talasemia boleh dibawa oleh sesiapa saja, tidak kira jantina atau keturunannya.

"Penyakit talasemia boleh dicegah dengan cara mengelak daripada berkahwin dengan pasangan pembawa penyakit berkenaan," katanya.

Kaedah berkenaan menurut Zulkifli, digunakan untuk mengurangkan risiko penyakit itu di sesetengah negara yang mempunyai kadar pembawa penyakit talasemia lebih tinggi.

"Ujian darah seumpama itu biasanya dilakukan sebelum pasangan berkahwin. Apabila pasangan terbabit mengetahui status penyakit itu, mereka boleh diberi penjelasan mengenai risiko penyakit yang mungkin dihidapi oleh anak serta keturunan mereka," ujarnya.

Langkah itu juga katanya, didapati berkesan dan boleh mengurangkan kadar penyakit terbabit hingga lebih 90 peratus kewujudan pesakit baru.

Tambah beliau, masyarakat tidak harus malu jika dikenal pasti pembawa talasemia. Sebaliknya langkah mereka membuat ujian darah adalah untuk kebaikan semua.

No comments: