Like Blog Ini...

Tuesday, August 11, 2009

Hebatkan promosi bagi jayakan tilawah

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

PADA hari perasmian Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa kali ke-51 di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur baru-baru ini, bolehlah diistilahkan, ramai peserta daripada penonton!

Tidak ada pemandangan di mana umat Islam datang berduyun-duyun, bersama-sama ahli keluarga, sanak saudara berpakaian sopan berwarna warni bagi memeriahkan acara yang setahun sekali ini.

"Jangan prasangka buruk, mungkin mereka lebih selesa dengan hanya menonton di televisyen di rumah sambil boleh makan dan minum atau baring," kata rakan setugas, Saifulizam Mohamad.

"Mungkin juga," kata penulis separuh berbisik sambil meninjau bangku-bangku yang masih banyak kosong di dewan itu.

Begitupun apabila penghormatan diberikan kepada Malaysia bagi menganjurkan acara yang sebegini hebat, malangnya kita tidak menganggapnya sebagai satu nikmat.

Sedangkan itulah antara kelebihan besar menjadi umat Islam di negara ini yang tidak mungkin dijumpai di negara-negara lain.

Kemudian tidak kurang yang menempelak. Kononnya hairan, jika ada acara konsert hiburan oleh artis terkenal, ramai pula yang berduyun-duyun menyaksikan artis kesayangan mereka itu.

"Sedangkan konsert itu berbayar, dengan harga-harga tiket yang lumayan nilainya. Sedangkan tilawah- masuk adalah percuma!

"Percuma sahaja, jika kita tidak beramai-ramai pergi menontonnya," ujar seorang teman.

Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa yang dahulunya begitu popular dipanggil Musabaqah (Kecuali Johor menggunakan istilah Majlis Ujian al-Quran peringkat daerah dan negeri) ini sebenarnya perlu diberi sentuhan dan nafas baru!

Ini bagi menarik minat lebih ramai hadirin terutamanya golongan muda mengikuti dan menghayati acara yang amat signifikan dengan umat Islam itu.

Namun ini tidak bermaksud terdapat banyak cacat cela sepanjang 51 tahun ia pernah dianjurkan di Malaysia. Malah kita patut sangat berterima kasih kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang setiap tahun bertungkus lumus menjayakannya.

Cuma ruang-ruang penambahbaikan sentiasa ada bagi menjadikan yang buruk menjadi cantik, yang cantik semakin cantik.

Malah tinjauan rambang yang dibuat, ramai yang bersetuju supaya Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa wajar menerima suntikan baru terutama dari aspek promosi, penganjuran, pengisian dan pelbagai lagi.

Seorang penonton, Muniruddin Abdullah berkata, baru-baru ini kerajaan meminta semua pihak terutamanya media penyiaran swasta, membantu media milik kerajaan membuat promosi besar-besaran untuk sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-52 pada 31 Ogos ini.

"Jadi mengapa tidak, perkara yang sama perlu dilakukan terhadap Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa ini.

"Kita mahu semua media memainkan peranan mereka supaya mempromosi mengenai Tilawah ini dengan lebih kerap, lebih kreatif dan menarik bagi lebih ramai umat Islam memenuhi bangku-bangku penonton di Dewan Merdeka, PWTC itu," katanya yang bertugas sebagai guru agama.

Beliau yang mengajar di Sekolah Kebangsaan di Banting Kuala Langat, Selangor, berkata, promosi juga perlu melewati sempadan geografi ke seluruh dunia.

Ia bertujuan menarik minat umat Islam di negara lain turut hadir beramai-ramai ke Malaysia menyaksikan acara ini. Selain itu, kehadiran mereka juga boleh menyemarakkan lagi industri perlancongan negara.

"Kehadiran mereka juga sebenarnya sebagai tanda sokongan terhadap para peserta yang mewakili negara masing-masing.

"Ini menjadikan majlis bertambah meriah dengan semangat sokongan padu para penyokong sepanjang majlis ini berlangsung," katanya.

Menurut Muniruddin, sepanjang melanjutkan pelajaran di Universiti Al Baiyt Jordan (1995-2001) beliau tidak pernah mendengar promosi majlis itu di Jordan.

"Sudah tentu rata-rata umat Islam di negara itu tidak tahu mengenai tilawah ini sedangkan saya yakin jika ada promosi, ramai yang akan mengunjungi Malaysia kerana mereka mampu berbuat demikian demi Islam," kata beliau.

Sebagai guru, beliau juga berharap Kementerian Pelajaran menggalakkan pihak sekolah membenarkan murid dan pelajar mereka menghadiri majlis tilawah.

"Ia bukan sahaja sebagai satu pendedahan, tetapi pendidikan secara holistik mungkin boleh bermula dengan menyaksikan tilawah ini," jelas Muniruddin.

Sementara itu, tinjauan di tingkat bawah PWTC iaitu di ruang Legar Putra, Bazar Tilawah yang diadakan sempena tilawah adalah satu lagi perkara menarik untuk kita perkatakan.

Bazar tersebut tidaklah sehangat setiap kali diadakan Perhimpunan Agung UMNO dan sebagainya. Sambutan ada, namun perlu juga diberi suntikan baru.

Sebabnya, dikatakan masih ramai yang tidak tahu, pelbagai barangan umat Islam ada dijual sepanjang berlangsungnya tilawah.

Perkara ini, diakui sendiri oleh wakil Syarikat Etiqa Takaful, Nurul Ain Md. Roslin.

"Promosi terlalu kurang. Ramai yang tidak tahu di samping majlis tilawah, di sini terdapat pelbagai barangan jualan kepada para pengunjung.

"Akibatnya seperti yang kita dapat lihat sekarang, masih tidak ramai yang berkunjung walaupun tilawah akan bermula beberapa jam sahaja lagi," katanya.

Untuk pengetahuan, di Bazar ini, antara yang menarik perhatian apabila Hospital Pakar Al Islam, yang dahulunya dikenali Pusat Perubatan Kampung Baru (KBMC) tidak sahaja mempamerkan mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh hospital itu.

Sebaliknya, para pengunjung juga boleh membuat pemeriksaan kesihatan di situ termasuk ujian tekanan darah dan sebagainya yang dilakukan oleh jururawat-jururawat hospital itu sendiri.

Perhatian juga tertarik kepada apabila galeri seni terkenal, R A Fine Arts, turut mengadakan pameran yang sangat bertepatan dengan majlis tilawah yang berlangsung.

Ia membuka peluang untuk pengunjung menikmati keindahan kaligrafi jawi atau khat oleh para artis atau pelukis terkenal seperti Mohammed Yusuf Abu Bakar, Abdul Wafaf Abdul Ghani dan ramai lagi. Sekali gus membuktikan tulisan khat juga mampu menjadi satu ekspresi seni yang tersendiri dengan nilai-nilai estetika yang tinggi.

Begitu juga dengan produk yang dikeluarkan oleh Syarikat Cipta Edar DHO Sdn. Bhd. Hasil produknya cantik, buatannya halus berkualiti dan semestinya wajib dimiliki oleh umat Islam di negara ini. Apakah produk tersebut?

Mungkin sempat anda melihatnya sendiri di Bazar Tilawah dan mesti bawa pulang kerana sebagai pemberian hadiah atau cenderamata, merupakan satu idea yang sangat menarik!

Namun pengunjung tidak melepaskan peluang melihat sendiri pedang-pedang terhunus milik para sahabat besar Rasulullah SAW yang dipamerkan dalam peti-peti kaca di Bazar itu.

Ini termasuklah pedang milik Khalid Ibnu Khuwailid dan Saidina Uthman bin Affan.

Sayangnya, hanya artifak pedang-pedang itu sahaja yang terpamer daripada ribuan pelbagai khazanah lama Islam yang ada!

Pelajar pusat pengajian tinggi, Ku Zahirah Ku Mohd. Zalai, 19, berkata, majlis tilawah seperti ini perlukan promosi yang lebih meluas termasuk kain rentang dan banting di sekitar bandar raya Kuala Lumpur.

"Saya berharap di masa akan datang, Majlis ini umpama satu pesta, iaitu Festival al-Quran. Hari kita meraikan kalam-kalam Allah dalam suasana yang lebih meriah.

"Ini termasuklah demonstrasi dan pertandingan tulisan khat, pesta buku-buku Islam, kuiz al-Quran yang menawarkan hadiah yang menarik dan lumayan termasuk pakej umrah dan haji dan tentu sekali, lebih banyak pameran bahan-bahan sejarah yang berkaitan al-Quran dan Islam itu sendiri," katanya.

Rakannya, Siti Najwa Zailani 19, berharap pihak penganjur akan menyediakan pameran sejarah mengenai Majlis Tilawah al-Quran Antarabangsa ini sendiri yang diadakan sejak tahun 1961 lagi.

"Saya suka membaca mengenai biodata-biodata johan qari dan qariah serta melihat gambar-gambar astaka tilawah ini sejak mula diadakan sehingga di hari ini," katanya.

Siti Zubaidah Salleh 41, pula menaruh harapan agar majlis seperti ini dapat dimeriahkan lagi dengan mengundang penyanyi solo dan kumpulan-kumpulan nasyid yang popular dari luar negara.

"Ini termasuklah penyanyi seperti Sami Yusuf, Dawud Wharnsby Ali dan Zain Bikha yang cukup popular di negara Barat" katanya.

Bagaimanapun, mungkin kurang tepat untuk kita mengatakan Majlis Tilawah al-Quran Antarabangsa tidak mendapat tempat di hati umat Islam di negara ini. Sebabnya, kejayaan menganjurkannya saban tahun menunjukkan majlis itu berjaya menarik kunjungan umat Islam. Apatah lagi dengan jumlah qari dan qariah yang bertambah setiap tahun. Sesungguhnya majlis itu umpama satu ibadah yang bersifat fardu kifayah jika kita lihat dari aspek hukumnya.

Namun setiap tahun perlu menyaksikan perubahan, tidak setakat perubahan dari aspek pembinaan astaka, tetapi mungkin lebih dari itu!

No comments: