Like Blog Ini...

Friday, May 29, 2009

Membongkar rahsia pejuang agung

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

TIADA berita yang lebih menarik terutama kepada 'kaki-kaki' dan 'ulat-ulat buku' apabila kerajaan memperuntukkan sebanyak RM20 juta untuk membina Kota Buku di Kuala Lumpur, hujung tahun ini.

Sesungguhnya ia adalah berita yang sangat baik! Bayangkan limpahan faedah yang bakal kita nikmati apabila Kuala Lumpur akan berwajah sebagai pusat penerbitan, penulisan dan pengedaran buku-buku negara. Terutama bagi mendapatkan buku-buku-buku yang berkualiti untuk apa juga genre dan yang paling penting pada harga yang kompetitif murah!

Begitu pun dalam kita menantikan pembinaan dan bakal tersergamnya Kota Buku itu, apa kata kita dapatkan keluaran terbaik dari syarikat penerbitan terkenal, PTS Millenia Sdn. Bhd.

Malah dikatakan buku ini ada rekod tersendiri apabila dalam tempoh setahun ini, buku ini telah diulang cetak sebanyak dua kali bagi mencapai jualan lebih dari 20,000 naskhah pada hari ini.

Cetakan pertama sebanyak 8,000 naskhah habis dijual dalam tempoh sebulan menyebabkan PTS terpaksa ulang cetak bagi memenuhi permintaan pengedar dan penggemar buku yang terlepas dari memiliki buku ini.

Buku yang dimaksudkan bukan novel percintaan misalnya yang lazimnya mudah mendapat jutaan peminat. Buku tersebut, Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain - Membongkar kewujudan dan rahsia sebenar pejuang agung karya penulis muda Afareez Abdul Razak al-hafiz

Sebuah buku yang memanfaatkan sepenuhnya 200 halaman yang ada bagi menarik pembaca mengenai persoalan, sama ada Iskandar Zulkarnain, si Penakluk Dunia adalah Alexander The Great atau siapakah sebenarnya Iskandar?

Ia sebagaimana yang disebut kisahnya dalam firman Allah yang bermaksud: "Dan mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad), mengenai Zulkarnain. Katakanlah: "Aku akan bacakan kepada kamu (wahyu dari Allah yang menerangkan) sedikit tentang perihalnya. Sesungguhnya Kami telah memberikan kepada kekuasaan memerintah di bumi dan Kami kepadanya jalan bagi menjayakan tiap-tiap sesuatu yang diperlukannya". (al-Kahfi: 83-84)

Berikutan ayat ini, ramai beranggapan Zulkarnain yang dimaksudkan dalam ayat itu Alexander The Great. Seorang yang berasal dari Macedonia, dari Empayar Rom Yunani yang sememangnya sangat terkenal sebagai seorang pembina empayar Eropah yang menjalar kekuasaannya sehingga ke Asia Tengah atau Timur.

Seorang yang sangat gagah perkasa dengan melakukan siri-siri peperangan, penjajahan dan penaklukan yang kemudiannya meninggalkan pelbagai kesan peninggalan yang kebanyakannya masih boleh didapati dan dilihat sehingga ke hari ini.

Dari aspek Sejarah Melayu sendiri, asas kesultanan Melayu juga dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain. Jadi benarkah Iskandar di sini merupakan putera Phillip II yang mengepalai tenteranya dari Balkan sehingga ke pergunungan Himalaya di India yang kemudiannya menjadi mitos dan legenda dunia?

Segala jawapannya ada di dalam buku ini iaitu yang ditulis dalam bahasa yang cukup mudah tetapi begitu empirikal.

Malah lampiran-lampiran gambar yang dirakam di kebanyakan tempat di dunia menambahkan lagi kekuatan pada buku ini.

Begitupun kita mungkin akan lebih tertarik kepada kemampuan penulis buku ini yang mampu mendedahkan banyak lagi kisah-kisah nabi sedari dari Nabi Allah Adam a.s sehinggalah kepada Nabi Sulaiman termasuk juga kejatuhan Jerusalem yang diperintah oleh kerajaan Yahudi ke tangan Raja Bukthtanasar (sesetengah menyebut Raja Nebucadnezzar), pemerintah dari Empayar Babylon, Parsi.

Antaranya Raja Namrud, raja yang meminta disembah sebagai tuhan dan bertindak kejam terhadap rakyat itu sebenarnya cicit kepada Nabi Nuh (Namrud bin Kush bin Ham bin Nuh).

Bagaimana kehadiran tiga orang malaikat, Jibrail, Mikail dan Israfil yang menyamar menjadi tiga pemuda yang kacak dan tampan dalam perjalanan mereka untuk menguji dan memberi amaran kepada kaum Sodom menemui Nabi Ibrahim dan isteri baginda, Siti Sarah untuk memberitahu mengenai anak yang bakal dilahirkan iaitu Nabi Ishak.

Bagaimana putar belit kaum Yahudi yang mendakwa bahawa bukan Nabi Ismail yang disembelih oleh bapanya dalam peristiwa korban. Semata-mata untuk mendakwa kemuliaan yang dimiliki oleh Nabi Ishak yang membawa keturunan bangsa Yahudi berbanding Nabi Ismail yang mewakili keturunan bangsa Arab.

Begitu tertarik juga dengan penjelasan yang dibuat oleh penulis mengenai Raja-raja Firaun yang nama mereka sering dicatat oleh sejarah moden tetapi jarang kisah mereka dikaitkan dengan sejarah dan kehadiran Nabi Musa di bumi Mesir.

Pembaca juga dapat mengenali lebih dekat lagi siapakah dia Nabi Yushwa bin Nun, Nabi Syam'un dan Nabi Uzair melalui buku ini. Tahukah anda Nabi Uzair yang mengusahakan agar kitab Taurat ditulis atau disalin semula setelah mendapati salinan kitab yang asal telah rapuh dan berderai!

Mungkin anda beranggapan kisah ini satu dongengan apabila dikatakan apabila jatuhnya dua tahi bintang ke bumi, impak dari hentakan tahi bintang itu berjaya mengembalikan sepenuhnya ingatan kepada nabi itu untuk menulis semula Kitab Taurat.

Namun, ia masih sesuatu yang sangat menarik untuk diikuti.

Penulis buku ini adalah anak muda yang mempunyai latar belakang yang agak unik. Walaupun dibesarkan dan mendapat pendidikan rendah di Amerika Syarikat, sekembali ke tanah air untuk mengikuti pendidikan menengah di Maktab Sultan Abu Bakar (English College) Johor Bahru. Kemudian melanjutkan pelajaran di Al-Azhar dalam pengajian al-Quran. Beliau juga seorang yang hafiz al-Quran kerana memiliki diploma bidang tahfiz Quran dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Kini penulis sedang menyiapkan disertasi untuk Doktor Falsafah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Mungkin sementara untuk membeli atau mendapatkan buku ini, anda sempat membongkar kembali siapa Iskandar Zulkarnain melalui pelbagai laman web terutama dari ensiklopedia dalam talian terkenal Wikipedia.

Namun buku ini lebih menjanjikan pelbagai maklumat. Tetapi hasilnya anda dilimpahi dengan pelbagai kekayaan ilmu terutama pengetahuan sejarah dari pelbagai sumber apabila bergabung maklumat dari Internet dan buku ini.

Sebagaimana ramai yang memiliki buku ini maka ini bermakna anda juga perlu segera. Sebabnya, buku ini tidak sekadar pembetulan fakta sejarah tetapi tidak mustahil umat Islam hari ini sebagaimana yang dialami oleh Rasullullah SAW yang diuji pengetahuannya oleh puak Yahudi. Ini apabila Rasulullah diuji mengenai sejarah-sejarah lampau termasuk mengenai sejarah Iskandar Zulkarnain yang kebetulan telah tercatat kisahnya dalam kitab Taurat.

Maka tentu tidak mustahil perkara atau ujian yang sama boleh dialami oleh umat Islam hari ini.

Tidak mungkin kita mudah menyerah kalah atau memberi jawapan tidak tahu, kecuali kita wajar memberitahu siapakah sebenarnya Iskandar Zulkarnain, beliau mungkin bukan seperti yang mereka ketahui selama ini.

No comments: