Like Blog Ini...

Thursday, April 2, 2009

Sumayah dua kali terselamat

Susunan ZUARIDA MOHYIN


MENGAPA saya wujud di dunia ini dan untuk tujuan apa kita dihidupkan? Dua persoalan yang sentiasa berlegar dalam fikiran wanita yang berasal dari Queens, New York, Amerika Syarikat, Jennifer Sumayah Fayed sebelum beliau mengalami beberapa insiden yang beliau anggap itu adalah petanda dan hidayah daripada Allah SWT.

Akui pemegang ijazah dalam bidang Pentadbiran Perniagaan dan Pemasaran dan kini beliau merupakan ahli kepada Perikatan Penulis-Penulis Muslimah, persoalan di atas mula timbul pada musim panas 2001.

Pada ketika itu beliau sudah tiga tahun berkahwin tetapi rumah tangga yang dibina ibarat retak menanti belah. Apa tidaknya, suaminya tidak seperti suami orang lain yang melaksanakan tanggungjawab sebagai suami dan bapa sebaik mungkin. Tambah membebankan fikiran dan perasaan Sumayah apabila mengetahui dirinya mengandung anak ketiga. 

Sejak itu, Sumayah mula berfikir-fikir tujuan dia hidup di atas muka bumi ini. Sungguhpun dia bangga dengan status sebagai isteri, ibu dan anak tetapi tentunya ada sebab yang lebih munasabah selain semata-mata melaksanakan peranan di atas. 

Dalam situasi emosinya yang kian tertekan, ia diburukkan lagi apabila keluarga kandungnya berpindah ke Republik Dominican. Ia menyebabkan Sumayah rasa dirinya terpinggir dan hampir putus asa. Baginya, keluarga adalah sumber inspirasi dan kekuatan semangat dalam mengharungi kehidupan yang serba mencabar itu.

Pagi itu, lenanya terganggu dek panggilan telefon daripada ibu mentua yang berkali-kali mengulangi perkataan ada kemalangan kapal terbang di bandaraya Manhattan. 

Rupa-rupanya berlaku pelanggaran dua buah kapal terbang di Pusat Dagangan Dunia New York yang mengejutkan seluruh dunia.

Bernasib baik

Sumayah adalah antara insan yang benar bernasib baik kerana dia baru semalam berada di bangunan tersebut. 

Selepas serangan 11 September, Sumayah mengambil keputusan terbang ke Republik Dominican dengan niat menziarahi ibu bapanya. Pada masa itu kandungannya baru berusia sebulan. Dirinya berbadan dua hanya diketahui ibu mentua, suami dan dirinya. 

Dengan menaiki pesawat 587, ia adalah penerbangan pertamanya selepas tragedi serangan WTC. Saat itu fikiran Sumayah hanya tertumpu kepada kandungan yang hidup dan semakin membesar. 

Ia adalah sesuatu yang tidak dirancang dan sebenarnya jauh di sudut hati Sumayah, dia tidak mahu meneruskan kehamilan itu. Bagaimana hendak menyara tiga mulut sedangkan untuk menyara dua anak pun Sumayah tidak mampu.

Oleh kerana terlalu berat dirasakan beban yang perlu dipikul itu waima untuk memberitahu kepada keluarga, Sumayah mengambil keputusan untuk menggugurkan kandungannya. Itulah cara yang paling mudah baginya menyelesaikan masalah yang dihadapi walaupun agamanya menganggap ia sesuatu yang berdosa dan taboo.

Sumayah kembali ke New York dan terus menghubungi perancang keluarga untuk membuat janji temu bagi melakukan pengguguran. Dia kecewa diberitahu, kaedah pengambil pil tidak boleh dilakukan kerana usia kandungannya sudah membesar. Jadi mereka menyarankan agar dia melakukan proses pengguguran kandungan. 

Timbul rasa bersalah di benak. Timbul pelbagai konflik pada diri Sumayah. Adalah betul tindakan yang diambil itu? Bagaimana hak untuk hidup bayi yang tidak berdosa itu? Semua itu berputar-putar di fikirannya.

Memohon kepada-Nya

Akhirnya, dia mengambil keputusan berdoa dan memohon kepada-Nya agar diberikan petunjuk. Itulah usaha terakhirnya. Lantas terus berbicara terus kepada Allah seperti berbual dengan seorang sahabat. Dia tidak ke gereja atau ke bilik pengakuan yang tersedia di gereja.

Selepas menyerahkan semuanya kepada Tuhan, Sumayah meneruskan hari-hari mendatang dengan tabah dan berkeyakinan bahawa Tuhannya itu akan lebih mengetahui apa yang terbaik untuknya itu.

Serangan 11 September, menurut Sumayah menyebabkan masyarakat Islam di New York mengalami tekanan hebat. Mereka dituduh sebagai pengganas dan pelbagai layanan buruk, kata keji dan pemboikotan dilakukan penduduk tempatan ke atas umat Islam ketika itu.

Ada juga terdetik perasaan belas dan kasihan kerana beranggapan mereka itu adalah mangsa keadaan dan mereka sebenarnya tidak bersalah. Sungguhpun demikian, hakikatnya ada hikmah di sebalik keperitan dan tohmahan negatif itu.

Selang beberapa hari, sekali lagi Sumayah dikejutkan. Kali ini berita tentang satu kemalangan kapal terbang dari tanah kelahirannya ke Republik Dominican. Tambah memeranjatkan, ia adalah pesawat 587 yang dinaikinya seminggu yang lalu sewaktu menziarahi ibu bapanya.

Sesungguhnya dua kejadian di atas bukannya kebetulan tetapi ia mesej nyata daripada Allah. Apatah lagi ia berlaku kurang sebulan. 

Seminggu kemudian, Sumayah mengalami masalah pendarahan dan akhirnya janin yang masuk bulan kedua itu tidak dapat diselamatkan lagi.

Biarpun, dia ada mendaftar untuk proses pengguguran, namun keguguran yang dialami sehari sebelum tarikh 15 Oktober 2001 yang diberikan oleh perancang kekeluargaan itu tidak dirai dengan rasa lega.

Namun, mengambil sikap positif daripada apa yang dialami serta berkeyakinan apa yang berlaku ke atasnya itu adalah natijah daripada doanya kepada Allah.

Dengan tidak menoleh ke belakang lagi dan beralasan, Sumayah bertekad menyambung pengajian dan memohon perceraian daripada suaminya yang terang-terangan tidak mahu bekerja dan menjadi bapa yang bertanggungjawab.

Bertemu pelajar Islam

Berada di kolej, Sumayah mula bertemu dengan beberapa pelajar Muslim. Dia tidak sabar bertanya apa sahaja berkaitan agama mereka. 

Sebenarnya, persoalan ini timbul rentetan daripada insiden 11 September lalu. Soalan pertama yang ditanya Sumayah ialah mengapa dia bertudung kepala? Apa agama kepercayaan awak? Siapakah itu Nabi Muhammad yang selalu mereka sebut-sebutkan? 

Sayangnya ada antara soalan itu yang dijawab tetapi banyak juga yang tidak jelas. Oleh kerana itu, Sumayah terpaksa beralih kepada sumber pencarian lain iaitu Internet, kaedah paling cepat dan mudah untuk mendapatkan penyelesaian. 

Di situlah beliau tahu tentang Islam. Malah barulah Sumayah tahu bahawa Allah bukan sahaja mengutuskan Nabi Isa sebagai pesuruh Allah tetapi ada nabi selepas itu iaitu Nabi Muhammad, sebagai penutup segala nabi dan rasul. 

Malah selepas mentelaah tentang ajaran Islam, barulah persoalan yang telah terpendam sekian lama terjawab. 

Malah ia dijelaskan secara terperinci dan terang. Sejak itu, Sumayah membuat keputusan untuk melakukan lebih banyak penyelidikan terutamanya tentang Nabi Muhammad SAW. 

Sumayah terkejut dengan apa yang ditemui iaitu bahawa Muhammad itu sebenarnya insan biasa dan sesungguhnya keseluruhan sirah kehidupannya telah tercatat dalam kitab al-Quran. 

Tanpa banyak soal, Sumayah mengakui bahawa agama kepercayaan yang selama ini dicari sudah ditemui dan ia adalah agama Islam. Sumayah menghadiri solat sunat tarawih yang pertama ialah pada musim gugur 2002. 

Suasana dalam masjid penuh sesak dengan manusia yang berbeza warna kulit dan bangsa. Senario yang jauh berbeza dengan agamanya sebelum ini. Mereka tidak lekang dengan ucapan salam sebaik bertemu sesama mereka. 

"Agak kekok juga untuk solat berjemaah namun seorang teman menyarankan kepada saya agar ikut sahaja atau tiru bulat-bulat apa yang mereka lakukan.

"Saya seronok melaksanakannya. Saya takjub bila mengetahui bahawa umat Islam bersolat dengan mengadap satu kiblat iaitu Kaabah yang terletak di Mekah, Arab Saudi serta waktu dan jumlah solat yang serupa walau dari mana mereka berada di muka bumi ini.

Mula bertudung

"Sebagai tanda menghormati masyarakat Islam, saya mengenakan tudung kepala sejak itu. Alhamdulillah, timbul rasa selesa walaupun ia pengalaman pertama memakainya. 

"Saya juga dapati, dengan menutup sebahagian badan, ada semacam rasa selamat. Ini kerana kaum Adam melayan saya dengan penuh beradab sopan dan tidak terarah kepada kita sebagai objek seksual. Saya akhirnya bersumpah untuk terus memakai tudung walaupun pada masa itu saya masih belum Islam.

"Malah saya mula belajar berpuasa. Selepas beberapa ketika, saya mula memikirkan bagaimana untuk saya memberitahu hal sebenar penampilan diri bertudung serta berhasrat untuk memeluk Islam kepada keluarga. 

"Sudah pastinya mereka menentang keras terutamanya, ibu," cerita Sumayah yang telah berterus terang kepada adik perempuan, Catherine yang lima tahun lebih muda daripadanya.

"Walau apa juga agama anda, saya tetap sayangkan anda sebagai kakak," jawapan daripada mulut adiknya itu bagai tidak dipercayai Sumayah. 

Sumayah memberanikan diri berdepan dengan ibu bapanya. Di pihak bapanya tidak ada banyak masalah tetapi ibunya seperti tidak percaya dengan berita yang sampai di telinganya itu. 

Ibu berkeras menjelaskan bahawa dia telah memilih jalan yang salah dan agama Islam bukanlah agama yang sebenar dan perkara yang paling menganggu ibu ialah pemakaian tudung oleh Sumayah.

Dua minggu kemudian, barulah ibu dapat menerima keputusan Sumayah tetapi dengan perasaan yang agak berat. Minggu berikutnya, Sumayah sah bergelar Muslim dengan disaksikan saudara sesama Islam dari pelbagai bangsa.

No comments: