Like Blog Ini...

Thursday, April 2, 2009

Doa agar dijauhi sifat lalai

Allah berfirman yang maksud-Nya: Engkau jugalah Pelindung kami; oleh itu ampunkanlah kami dan berikan rahmat kepada kami kerana Engkau jugalah sebaik-baik pemberi ampun. Dan tetapkanlah untuk kami kebaikan dalam dunia ini dan juga di akhirat, sesungguhnya kami kembali (bertaubat) kepada-Mu. (al-A’raf: 155-156)


KETERANGAN AYAT

Ibnu Abi Hatim, Abu al Sheikh meriwayatkan daripada Nauf al Humairi berkata, apabila Nabi Musa memilih 70 orang daripada kaumnya untuk menuju ke tempat yang diperintahkan Allah, maka Allah telah mengatakan kepada Nabi Musa a.s; "Sesungguhnya Dia telah menjadikan bumi tempat yang suci untuk beribadat dan dijadikan ketenangan dalam rumah mereka serta dijadikan Taurat itu boleh dibacakan secara hafaz oleh setiap golongan Bani Israel."

Tiba-tiba golongan Yahudi itu mengatakan: "Kami tidak mahu bersembahyang melainkan di biara sahaja. Kami hanya mahu ketenangan itu ada dalam keranda Nabi Yusuf a.s dan kami hanya mahu membaca Taurat dari tulisan yang tercatat atas buku." 

Malah kaum Yahudi juga meminta untuk melihat Allah secara live (langsung) sebagai alasan untuk beriman (Al-Durrul Manthur, tafsir ayat 155-156, surah al-A'raf).

Nabi Musa a.s tidak ada pilihan melainkan mengingatkan umatnya terhadap bahaya mengingkari suruhannya Allah. Baginda lalu memohon kepada-Nya keampunan dan kebaikan dunia dan akhirat. 

Khasiat dan kaifiat beramal

Doa ini wajar dipanjatkan ketika melihat keadaan umat yang lalai daripada mengikut petunjuk Allah SWT. Ini tidaklah bermakna kita meninggalkan kerja-kerja dakwah dan hanya berdoa dengan ayat ini semata-mata. 

l Petikan buku 101 Doa Para Nabi dan Rasul dalam Al-Quran Khasiat & Kaifiat Beramal terbitan Telaga Biru Sdn. Bhd.

No comments: