Like Blog Ini...

Thursday, February 12, 2009

Doa golongan syuhada ketika masuk syurga

Keterangan ayat:
Sebelum episod ini, Allah SWT membawa gambaran tentang sikap orang beriman yang sentiasa mengingati Allah sama ada semasa mereka duduk, berdiri atau berbaring.

Mereka memikirkan tentang kehebatan Tuhan mereka dan kebijaksanaan-Nya.

Ibn Abi al-Dunia berkata, beliau mendengar bahawa ramai sahabat nabi mengatakan bahawa berfikir merupakan cahaya keimanan.

Ayat-ayat ini masih lagi membicarakan tentang lintasan hati golongan ini yang mengharapkan Allah agar beroleh syurga. (Tafsir al-Fakhrurrazi, tafsir ayat 191 surah ali-'Imran)

Menurut Qatadah, ayat ini menggambarkan penyerahan diri secara mutlak oleh manusia yang beriman. Ia menyerupai ikrar golongan jin Islam pada awal surah al-Jin. Manusia dan jin yang beriman sama-sama tunduk dan patuh pada suruhan Allah. (Tafsir al-Fakhrurrazi, tafsir ayat 192-193 surah ali-'Imran) 

Menurut Imam Ahmad, doa ini dibaca oleh para syuhada ketika diiringi malaikat untuk memasuki syurga. Ketika itu Allah memuliakan mereka dengan kesan-kesan darah masih melekat pada tubuh mereka. Lalu Allah memerintahkan supaya mereka dimandikan untuk dibersihkan di sungai-sungai dalam syurga. (Tafsir al-Fakhrurrazi, tafsir ayat 194 surah ali-'Imran)

Khasiat dan kaifiat beramal:

Selain itu, kita juga wajar mencontohi doa Nabi SAW yang memohon agar tidak dibuka segala kekurangan diri di hadapan perhimpunan hari akhirat.

Perkara ini dapat kita lihat menerusi ayat ke-194 dalam doa ini. Doa-doa yang terdapat dalam al-Quran menjadi amalan dan wirid baginda ketika solat fardu. (Tafsir al-Fakhrurrazi, tafsir ayat 194 surah ali-'Imran)

nPetikan buku 101 Doa Para Nabi & Rasul dalam al-Quran Khasiat & Kaifiat Beramal terbitan Telaga Biru Sdn. Bhd.

No comments: