Like Blog Ini...

Monday, January 26, 2009

Debat IKIM menyaksikan saingan sengit UM, USIM

Oleh AZMI ABDUL MALEK


SETELAH bertikam lidah sehingga ke peringkat akhir perdebatan, Universiti Malaya (UM) sekali lagi membuktikan keunggulannya apabila mengulangi kejayaannya menjuarai Pertandingan Akhir Debat Kefahaman Islam Antara Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Dewan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Kemenangan itu sekali gus mengekang cita-cita Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengambil alih tempatnya dalam pertandingan akhir debat berkenaan.

Hadiah 

Pasukan UM yang diwakili Azri Zahier Azmi, Nur Izzati Wan Hahapi, Mohd. Zulfadhli Khairuddin dan Ali Asyraf Mohamed menerima hadiah piala pusingan, wang tunai RM15,000 dan geran RM10,000 untuk kelab debat dan buku terbitan IKIM.

Pasukan USIM yang diwakili Ummu Umairah Azahari, Mohd. Zaini Othman, Mohd. Ikhwan Mohd. Roselli dan Mohd. Ridhuwan Remly pula menerima hadiah wang tunai RM10,000 beserta buku terbitan IKIM.

Pertandingan itu dianggap sengit apabila pasukan UM selaku pencadang yang membahaskan tajuk Keganasan Dunia Akibat Salah Tafsir Tentang Jihad hanya memperoleh markah sebanyak 67.7 peratus manakala USIM (67.4 peratus).

Bercadang

Ketika berucap di majlis perasmian penutup dan penyampaian hadiah, Pengerusi IKIM, Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, IKIM bercadang memperluaskan pertandingan debat antara institusi pengajian tinggi yang dianjurkan sejak enam tahun lalu ke peringkat antarabangsa.

Menurutnya, pertandingan tahun ini disertai 16 IPT dari seluruh tanah air yang menunjukkan ia menarik perhatian penuntut terbabit.

Beliau amat berpuas hati dengan kualiti persembahan pendebat yang mengemukakan hujah dengan baik, teratur dan berhemah.

Beliau berkata, pendebat terbabit bakal menjadi pemimpin masa depan negara dan mungkin sebahagiannya akan menjadi ahli parlimen.

Pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki akan membantu mereka menjadi ahli parlimen yang baik.

Peringkat antarabangsa

Menurutnya, IKIM akan melebarkan sayap pertandingan itu ke peringkat antarabangsa supaya penuntut IPT tempatan berasa lebih tercabar.

"Cabaran ini membolehkan mereka sentiasa memperbaiki kelemahan dan meningkatkan kualiti persembahan," katanya.

Saranannya, jika dipersetujui lembaga pengarah, cadangan itu dapat direalisasikan pada tahun depan.

Beliau berpuas hati cadangannya tahun lalu supaya lebih ramai peserta wanita tahun ini dilaksanakan di samping memperkenalkan geran wang tunai RM10,000 bagi kelab debat IPT yang menjuarai turut dapat dilaksanakan termasuk tambahan hadiah pendebat terbaik daripada RM1,000 kepada RM2,000.

No comments: